Voor de achtste keer organiseren de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) samen met opleidingsscholen de conferentie Samen opleiden. Het thema van de conferentie is 'Diversiteit in het onderwijs'.

Detail Summary
Datum 14 februari 2019
Tijd 09:15 - 16:30

Thema

Diversiteit in het onderwijs betekent een mix van meisjes en jongens, wit en zwart, homo en hetero, jong en oud, arm en rijk en leerlingen die extra zorg nodig hebben. Hoe bereiden we aankomende leraren goed voor op deze realiteit, hoe gaan we zelf om met de diversiteit van onze leraren in opleiding en wat kunnen we leren uit onderzoek en uit de praktijk?

De conferentie, die we organiseren in het kader van Samen Opleiden, zal ertoe bijdragen dat je beter in staat bent om leraren in opleiding te begeleiden bij het ontwerpen en uitvoeren van diversiteitssensitief onderwijs. We hopen daarbij ook dat je je eigen onderwijs met de opgedane inzichten kunt verrijken.

Programma

Twee keynote sprekers openen de dag: socioloog Bowen Paulle en directeur van het Metis Montessori Lyceum (MML) Hüseyin Asma.

Bowen Paulle vertelt in zijn keynote hoe de ongelijkheid in het onderwijs tegengegaan kan worden om zo integratie van de onder- en middenklasse te bevorderen. Voor Hüseyin Asma was ‘een school voor alle Amsterdammers’ zijn droom. Tien jaar geleden begon het MML met een mono-etnische groep van enkel Turkse leerlingen en nu is de leerlingenpopulatie een afspiegeling van de hoofdstad.

Het middagprogramma bestaat uit workshops en ronde tafels, verzorgd door zo’n vijftien opleiders en onderzoekers én door leerlingen van het Alkwin Kollege (Uithoorn). Leerlingen uit de theaterklas van Het Schoter (Haarlem) krijgen het laatste woord en sluiten de dag af met een optreden.

Locatie

De bijeenkomst zal plaatsvinden in het hoofdgebouw van de VU (De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam).

Aanmelden

De conferentie is bedoeld voor instituutsopleiders en werkplekbegeleiders, schoolopleiders of schoolleiders die samenwerken met de lerarenopleidingen van UvA of VU.

Meer informatie en het aanmeldformulier vind je op onderstaande pagina.

Meer informatie en aanmelden