Onderwijs

Interfacultaire Lerarenopleidingen

Vind jij het leuk om jonge mensen te enthousiasmeren en te inspireren om het beste uit zichzelf te halen? De Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO) bieden een breed pakket aan opleidingen aan

Behalve twee- en een-jarige educatieve masters die leiden tot een eerstegraads lesbevoegdheid, worden ook de minor Educatie en de Educatieve Module (waarmee je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid behaalt) , en een aantal losse vakken die openstaan voor alle UvA-studenten aangeboden.

Bekijk hieronder voor welk opleidingstraject je in aanmerking komt met jouw vooropleiding, of ga direct naar de opleiding van je keuze (zie linker menubalk).

 

1e graads lesbevoegdheid

Heb je je WO-bachelor (bijna) afgerond?

Master Educatie en Communicatie

Voor een aantal schoolvakken (Nederlands, Duits, Engels, Frans en Geschiedenis) biedt de UvA vanaf september 2018 een tweejarige educatieve master aan.  In een geïntegreerd programma verdiep je verder in je vakgebied én ontwikkel je tegelijkertijd didactische vaardigheden. Na twee jaar ontvang je een eerstegraads lesbevoegdheid.

Heb je je WO-master (bijna) afgerond?

Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs

Na het behalen van een WO-master of doctoraalopleiding die aansluit bij het schoolvak, kun je kiezen voor de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs (Leraar VHO).

De Interfacultaire Lerarenopleidingen verzorgen de masteropleiding tot eerstegraads docent in 23 schoolvakken, die gegroepeerd zijn in drie clusters:

  • Mens- en Maatschappijwetenschappen
  • Taal- en Cultuurwetenschappen
  • Bètawetenschappen.

In voltijd duurt de opleiding een jaar, in deeltijd anderhalf jaar. Indien je al beschikt over een baan als in het voortgezet onderwijs, kun je deze - onder bepaalde voorwaarden - laten gelden als praktijkplek.

Volg je een tweejarige master aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA?

Major Teaching

Als je aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA een tweejarige masteropleiding volgt, is het mogelijk om de lerarenopleiding als Major Teaching in het tweede jaar van je master te doen. Je eerstegraads lesbevoegdheid wordt bijgeschreven op je masterdiploma van FNWI.

Ben je in het bezit van een aanverwant master- of doctoraaldiploma en sta je onbevoegd voor de klas in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs?

Zij-instroom-in-beroep

Indien de school waar je werkzaam bent je aanmeldt voor het Zij-instroom-in-beroep traject, kun je in maximaal 2 jaar je eerstegraads lesbevoegdheid behalen. Een assessment maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure. Voor deze opleiding stelt de overheid aantrekkelijke subsidies beschikbaar.

Heb je meer dan 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven of de publieke sector en ben je in het bezit van een aanverwant master- of doctoraaldiploma in het bèta-domein?

In dat geval is het nieuwe traject "Aan de Slag voor de Klas" misschien iets voor jou. Dit innovatieve programma is bedoeld om mensen met uitgebreide werkervaring de mogelijkheid te geven om naast hun huidige baan de opleiding tot leraar in een bètavak te volgen. In februari 2019 gaat de eerste groep van start.

2e graads lesbevoegdheid

Ben je bezig met je WO-bachelor?

Minor educatie

Tijdens je bacheloropleiding kan je de minor Educatie volgen, waarmee je je tweedegraads lesbevoegdheid kan behalen. Tijdens de minor Educatie maak je kennis met de praktijk en de theorie van het leraarsberoep en behaal je een (beperkte) tweedegraads lesbevoegdheid, die gekoppeld is aan je bachelordiploma. Hiermee kun je aan de slag als docent in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo-t.

Heb je je WO-bachelor (bijna) afgerond?

Educatieve module

Dit traject is vergelijkbaar met de hierboven genoemde minor Educatie, alleen start je met de opleiding ná afronding van je bacheloropleiding.  In een half jaar behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, waarmee je mag lesgeven in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo-t.

Overig onderwijs

Minor kunsteducatie

De minor Kunsteducatie is een interdisciplinaire minor voor studenten Kunstgeschiedenis, Theaterwetenschap, Muziekwetenschap, Cultuurwetenschappen en Media en cultuur, die later verder willen in het beroepsveld van de kunsteducatie. Afronding van deze minor leidt niet tot een lesbevoegdheid.

Extra vakken die worden aangeboden door de Interfacultaire Lerarenopleidingen

Behalve bovengenoemde opleidingstrajecten, bieden de Interfacultaire Lerarenopleidingen een aantal losstaande praktische keuzevakken aan, die toegankelijk zijn voor alle UvA-studenten. Aan deze extra vakken is geen lesbevoegdheid verbonden.

Gepubliceerd door  POWL

4 december 2018