Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl
Onderwijs

Aan de Slag voor de Klas

Interfacultaire Lerarenopleidingen

Als je meer dan 10 jaar ervaring hebt in het bedrijfsleven of de publieke sector, geïnteresseerd bent in een (eventueel gedeeltelijke) overstap naar een baan als docent in het voortgezet onderwijs en in het bezit bent van een aan het betreffende schoolvak verwant master- of doctoraaldiploma, dan is Aan de Slag voor de Klas wellicht iets voor jou.

Bètaprofessionals met een passie voor onderwijs

Het lerarentekort in het voorgezet onderwijs groeit, en is onder andere voor een aantal bètavakken zeer urgent. Veel mensen die nu buiten het onderwijs actief zijn, willen graag (gedeeltelijk) voor de klas om vanuit hun ervaring leerlingen te inspireren. Daarom biedt de UvA nu een opleiding aan voor bètaprofessionals met een passie voor onderwijs, die naast een bestaande baan gevolgd kan worden. De opleiding “Aan de Slag voor de Klas” is een speciaal voor deze doelgroep op maat gemaakt programma, en combineert uitdagend onderwijs door docenten van de lerarenopleiding van de UvA met goede begeleiding op de middelbare school.

Wat is Aan de Slag voor de Klas?

Aan de Slag voor de Klas is een mid-career opleiding tot eerstegraads leraar in een van de bèta-tekortvakken: Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde of Informatica. De opleiding is bedoeld voor professionals met minimaal 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven of de publieke sector die een (gedeeltelijke) carrièreswitch zoeken, en een (deeltijd-)baan als leraar in het voortgezet onderwijs ambiëren.

Om voor de klas aan de slag te kunnen is een stevige voorbereiding nodig, zowel op het gebied van pedagogiek als vakdidactiek. Dit programma is zo georganiseerd dat de colleges door de lerarenopleiding in het eerste jaar plaatsvinden in vier intensieve weken. Daarnaast ga je twee halve dagen per week in de praktijk aan de slag op een middelbare school en zijn er maandelijkse avondbijeenkomst voor intervisie, inspiratie en feedback op jouw onderwijsactiviteiten.

Na het eerste jaar geef je nog minimaal 50 uur zelfstandig les in de bovenbouw en maak je een afsluitende opdracht, waarna je je eerstegraads bevoegdheid haalt. Dit laatste kan al in een half jaar, maar je kunt er ook voor kiezen hier 1 tot 2 jaar over te doen. Met een eerstegraads lesbevoegdheid ben je bevoegd om les te geven in alle klassen van het voortgezet onderwijs.

Waarom Aan de Slag voor de Klas?

Aan de Slag voor de Klas biedt je de kans om naast je bestaande baan een opleiding te volgen die leidt tot de eerstegraads lesbevoegdheid. Daarmee is vervolgens een gedeeltelijke of gehele overstap naar het leraarschap mogelijk. Op deze manier krijg je de kans om je in een nieuwe richting te ontwikkelen en draag je bij aan de vorming van de nieuwe generatie op het bètaterrein.

De ervaring die je tijdens je carrière hebt opgedaan is van grote waarde voor het onderwijs; niet alleen in de organisatie en uitvoering van de lessen, maar ook omdat je met die ervaring leerlingen kunt inspireren en voor hen als rolmodel kunt optreden. De vaardigheden die je opdoet in het onderwijs kunnen vervolgens ook weer van pas komen in het bedrijfsleven (bijvoorbeeld bij het trainen van collega’s / andere werknemers in het bedrijf, het begeleiden van stagiairs, het ontwikkelen van onderwijsproducten voor middelbare scholen, etc.).

Voor wie is Aan de Slag voor de Klas bedoeld?

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet je:

  • in het bezit zijn van een master- of doctoraaldiploma in een richting direct verwant aan het betreffende bèta-schoolvak waarvoor je de opleiding wilt volgen (Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde of Informatica)
  • in de afgelopen jaren op de een of andere manier actief met het vak bezig zijn geweest
  •  ruime en brede ervaring (minimaal 10 jaar) hebben in het bedrijfsleven of de publieke sector.

Als je vakinhoudelijke kennis mist die noodzakelijk is voor het onderwijzen van het schoolvak, dan kan dit in een aantal gevallen door middel van extra zelfstudie of het volgen van een zogenaamd “applicatieprogramma” worden opgelost. Als je hier meer informatie over wilt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op!

Wat wordt er van deelnemers verwacht?

Als deelnemer maak je je gedurende één jaar twee halve dagen per week vrij om in de praktijk op een middelbare school aan de slag te gaan; de planning hiervan gebeurt in overleg met de scholen. De opleiding brengt je in contact met geschikte scholen. Daarnaast heb je vier weken verspreid over het jaar nodig om fulltime onderwijs te volgen. Verder wordt er van je verwacht dat je in je eigen tijd zelfstandig werkt aan het voorbereiden van en reflecteren op je praktijkwerk, het verwerken van de theorie, en het voorbereiden van opdrachten en toetsen. Eén keer per maand vindt in de avond een bijeenkomst voor intervisie en inspiratie plaats.

Na het eerste jaar solliciteer je (idealiter) naar een aanstelling als (parttime) leraar op een middelbare school. Nadat je nog 50 uur zelfstandig voor de klas hebt gestaan en een afsluitende opdracht succesvol hebt afgerond wordt de eerstegraads lesbevoegdheid toegekend. In dit tweede jaar kun je  nog steeds aansluiten bij de eerdergenoemde maandelijkse bijeenkomsten.

Zowel in het eerste als het tweede jaar krijgen de leraren in opleiding intensieve begeleiding vanuit de UvA en vanuit de school.

Hoe weet ik of deze opleiding iets voor mij is?

Deze opleiding vergt veel van de deelnemers. Het is dus belangrijk om zeker te weten dat dit de opleiding voor jou is. Daarom zijn er in de aanloop naar de opleiding verschillende activiteiten georganiseerd om je te helpen daar achter te komen.

In december en januari zijn er informatiebijeenkomsten op de UvA waar je meer te weten kunt komen over de opleiding en het leraarschap en is ruimte om vragen te stellen. In februari en maart zijn er intakegesprekken met docenten van de opleiding waarin de toelaatbaarheid en geschiktheid voor de opleiding wordt bekeken en in april is er een matching met de scholen. Op basis hiervan kun je het voorbereidingstraject in. Dit wordt in mei/juni georganiseerd, en bestaat uit een aantal avondcolleges en een aantal lessen die je op school verzorgt, zodat je echt kunt ervaren hoe het is om voor een klas te staan.

Op deze manier weet je voor je aan de opleiding begint zeker dat het leraarschap de juiste keuze is, en dat dit de juiste opleiding is om dat te bereiken.

Speciale subsidies

Deelnemers aan de opleiding kunnen in aanmerking komen voor de subsidie zij-instroom van de Dienst Uitvoering en Onderwijs. Ook stelt het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) vijftien beurzen beschikbaar om kandidaten tegoed te komen in de opleidingskosten.

Belangrijke data en aanmeldprocedure

Alle belangrijke data en de aanmeldprocedure kun je vinden in het stappenplan.

Ga naar het stappenplan

Contact

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met de programmacoördinator Loek Spitz.
Je kunt ook je e-mailadres aan hem doorgeven indien je op de hoogte gehouden wil worden over het opleidingstraject Aan de Slag voor de Klas.