Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl
Onderwijs

Combinatietrajecten Lerarenopleiding wiskunde

Interfacultaire Lerarenopleidingen

Heb jij affiniteit met lesgeven, maar wil je ook je opties openhouden en andere mogelijkheden verkennen? Dan is er nu een mogelijkheid om de lerarenopleiding wiskunde te combineren met een werkcollegedocentschap, een promotietraject of een bedrijfsstage.

Voor wie zijn de combinatietrajecten lerarenopleiding wiskunde bedoeld?

De combinatietrajecten voor de lerarenopleiding wiskunde zijn bedoeld voor studenten die:

  • een masterdiploma in de wiskunde hebben behaald,
  • ervaring hebben met het geven van werkcollege en
  • geïnteresseerd zijn in een carrière gedeeltelijk als leraar, maar zich ook breder willen oriënteren.

Na het afronden van deze opleiding ben je bevoegd om les te geven in alle klassen van de middelbare school en heb je je breed georiënteerd. De verwachting is dat afgestudeerden ook na hun opleiding een combinatie maken van werk in het onderwijs en bijvoorbeeld een baan in het bedrijfsleven of onderzoek aan de universiteit.  

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Deelnemers aan de combinatietrajecten volgen in deeltijd het onderwijs bij de lerarenopleiding wiskunde van de ILO en de daarbij horende stage op een middelbare school. Hiervoor gebruiken ze ongeveer 50% van de tijd. De andere 50% wordt op één van drie mogelijke manieren besteed.

  1. Een anderhalf jaar durend traject als senior werkcollegedocent. Hierbij krijg je een aanstelling voor 8 uur per week als werkcollegedocent aan de FNWI. Bovendien volg je een opleiding voor de basiskwalificatie werkgroepdocent (BKW).
  2. Een anderhalf jaar durend traject als bedrijfsstagiair. Hierbij loop je stage bij een van de aangesloten bedrijven of bij een zelf te kiezen bedrijf. In veel gevallen zul je hiervoor moeten solliciteren. Stagevergoeding is afhankelijk van het bedrijf.
  3. Een vijf jaar durend traject als promovendus. Hierbij combineer je een promotie in de wiskunde of de didactiek van de wiskunde met de lerarenopleiding. In totaal krijg je hier vijf jaar voor. De promotieplek moet door de student zelf geregeld worden.

    Elk van deze drie trajecten leidt op tot een eerstegraads bevoegdheid als wiskundeleraar.

Opleiding tot leraar wiskunde

De vakken van de opleiding tot leraar wiskunde volg je samen met deeltijdstudenten bij de ILO. Bovendien loop je stage op een middelbare school. Een beschrijving van het onderwijs bij de lerarenopleiding vind je hier

Traject 1: Senior werkcollegedocent

In dit traject, dat anderhalf jaar duurt, combineer je het docentschap in het voortgezet onderwijs met een docentschap in het hoger onderwijs. Deze sluiten natuurlijk goed op elkaar aan, waardoor je het geleerde bij het ene type onderwijs kunt toepassen bij het andere.

Toch zijn er ook belangrijke verschillen. In dit traject volg je onderwijs op de ILO over lesgeven in het voortgezet onderwijs en krijg je onderwijsbegeleiding op de FNWI. Je wordt aangesteld als stagiair in het middelbare onderwijs en krijgt een betaalde aanstelling als senior werkcollegedocent bij de opleiding wiskunde. Zowel bij de stage als bij je werk als werkcollegedocent wordt je op professionele wijze begeleid. Bij het succesvol doorlopen van het programma heb je een eerstegraads bevoegdheid en heb je je een BKW-certificaat behaald.

Semester 1 per week

Semester 2 per week

Semester 3 per week

Colleges op het ILO [1 dag].

 

Stage op een middelbare school [3 dagdelen].

 

Zelfstudie [1 dag].

 

Werkcollege bij wiskunde (inclusief voorbereiding) [1 dag].

 

Theorie en begeleiding werkcollege FNWI [0.5 dag]

Colleges op het ILO [0.5 dag].

 

Stage op een middelbare school [4 dagdelen].

 

Zelfstudie [1 dag].

 

Werkcollege bij wiskunde (inclusief voorbereiding) [1 dag].

 

Theorie en begeleiding werkcollege FNWI [0.5 dag].

 

Colleges op het ILO [0.5 dag].

 

Stage op een middelbare school [4 dagdelen].

 

Zelfstudie [1 dag].

 

Werkcollege bij wiskunde (inclusief voorbereiding) [1 dag].

 

Theorie en begeleiding werkcollege FNWI [0.5 dag].

 

Traject 2: Bedrijfsstage

In dit traject, dat anderhalf jaar duurt, combineer je een docentschap in het voortgezet onderwijs met een wiskunde stage bij een vooraanstaande speler uit het bedrijfsleven. Zo zijn er mogelijkheden om je docentschap te combineren met een stage bij PwC , McKinsey , I2I en Districon. Als je graag zelf een stage wil voorstellen kan je daartoe een verzoek indienen. De stage moet dan voldoende wiskundige inhoud hebben. Let op dat bij McKinsey en I2I de stage anders verdeeld zal zijn over het jaar dan in het schema hieronder.

Semester 1 per week

Semester 2 per week

Semester 3 per week

Colleges op het ILO [1 dag].

 

Stage op een middelbare school [4 dagdelen].

 

Zelfstudie [1 dag].

 

Stage bij een bedrijf [1 dag].

Colleges op het ILO [0.5 dag].

 

Stage op een middelbare school [2 dagdelen].

 

Zelfstudie [0.5 dag].

 

Stage bij een bedrijf [3 dagen].

Colleges op het ILO [0.5 dag].

 

Stage op een middelbare school [2 dagdelen].

 

Zelfstudie [0.5 dag].

 

Stage bij een bedrijf [3 dagen].

Traject 3: Het promotietraject

In dit traject combineer je de opleiding tot docent in het voortgezet onderwijs met een promotie aan het Korteweg-de Vries Instituut (KdVI). Het gehele traject duurt vijf jaar.

Je begint met de lerarenopleiding binnen een jaar na aanvang van de promotie. De invulling van het programma wordt in overleg afgestemd met de individuele deelnemer en de promotor. Voor dit traject moet je ook tenminste één periode lang een hoorcollege en één periode lang een werkcollege verzorgen. Het deel van de lerarenopleiding duurt anderhalf jaar.

Bijvoorbeeld: na een half jaar promotie begin je, dan doe je het in 1.5 jaar volgens een schema vergelijkbaar met het ILO-deel van track 1. Bovendien haal je je BKO tijdens je promotie.

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je een masterdiploma hebben in de wiskunde. Bovendien moet je werkcollege-ervaring hebben bij wiskunde of een gerelateerde opleiding. Voor het derde traject moet je zelf een promotieplaats aan het KdVI hebben verworven. Het KdVI zal haar promovendi op deze studiemogelijkheid wijzen.

Inschrijven gaat via de onderwijsbalie Pedagogische en Onderwijswetenschappen. Voor het derde traject moet het contract mee worden gebracht waaruit blijkt dat voor de kandidaat een promotietraject beschikbaar is.

Vragen

Voor vragen kun je terecht bij Loek Spitz (l.spitz@uva.nl) en Derk Pik (d.r.pik2@uva.nl).