Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl
Onderwijs

Zij-instroom-in-beroep (ZIB) traject

Interfacultaire Lerarenopleidingen

Als je na een aantal jaren werkervaring buiten het onderwijs aan de slag wilt als docent in het voorgezet onderwijs dan kan je gebruik maken van de zij-instroom-in-beroep regeling. Voorwaarde is dat de school je aanstelt als zij-instromer en in overleg met jou besluit om gebruik te maken van de zij-instroom-in-beroep regeling.

Op deze pagina:

Toelatingseisen

Op het moment van inschrijving moet je beschikken over:

  1. een afgeronde universitaire bachelor- en masteropleiding/ doctoraalopleiding die aansluit bij het schoolvak;
  2. een baan in het voorgezet onderwijs in het schoolvak waarvoor je de opleiding wilt volgen.

Assessment

Voor de start met de opleiding neem je deel aan een Geschiktheidsonderzoek. Dit bestaat uit het samenstellen van een portfolio en een assessment. Bij een positieve uitkomst resulteert het assessment in een rapportage en een geschiktheidsverklaring.

Contractonderwijs

Als zij-instromer schrijf je je niet in als student bij de universiteit en je betaalt geen collegegeld. Je volgt de opleiding via contractonderwijs. De school krijgt een rekening voor de kosten van het opleidingstraject.

Certificaat

Aan het eind van het traject ontvangt de zij-instromer een certificaat, waarin wordt verklaard dat de zij-instromer bekwaam is les te geven als Leraar in het voorbereidend hoger onderwijs in het betreffende schoolvak.
De zij-instromer krijgt dus geen masterdiploma en bijbehorende titel.

Aanmelding

Gezien de tijd die het kost om de gehele assessmentprocedure te doorlopen, dien je je tijdig aan te melden. De aanmeldperiode voor het ZIB-traject loopt van 15 februari tot en met 30 april voor de collegestart in september en van 15 september tot en met 31 oktober voor de collegestart in februari.

Uitsluitend tijdens de genoemde aanmeldperiodes vind je hieronder een link naar het aanmeldformulier.